Zdravé vaření
Polévka z červené řepy

Tato polévka je velmi rychlá a jednoduchá co se surovin i přípravy týká. Výborně se hodí pro jarní i podzimní detoxikaci, kdy pomůže odstranit z těla jedovaté látky, pročistit játra a pomůže při zácpě. Mimo jiné zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Podle čínské dietetiky je červená řepa vhodná pro lidi velmi vyčerpané, unavené, kteří mají tzv. "nedostatek krve", což může být způsobeno např. nadměrným "koukáním" do monitoru počítače, přílišném studiu nebo u vrcholových sportovkyň. Obecně nedostatkem krve trpí více ženy než muži.

INGREDIECE:

  • 2 lžíce sezamového oleje nebo přepuštěné máslo Ghí
  • 1 cibule
  • 3 menší červené řepy
  • ¼ bulvy fenyklu (můžete použít i semínka fenyklu např. od Sonnentoru)
  • 1l zeleninového bujonu
  • Na dochucení: sůl, 2 stroužky česneku, tymián, pár kapek vinného octa

POSTUP:

  • V hrnci orestujte dozlatova pokrájenou cibuli, poté přidejte najemno pokrájený fenykl a syrovou červenou řepu na kostičky.
  • Promíchejte, chvíli restujte a přidejte zeleninový vývar – buď klasický, uvařený vývar ze zeleniny nebo použijte ten v prášku od firmy Wurzel – výborná náhražka, pokud si nestíháte vyrobit svůj vlastní.
  • Vařte cca 30 min. do změknutí červené řepy a rozmixujte tyčovým mixerem do vámi oblíbené konzistence.
  • Jakmile je vše uvařeno a rozmixováno, dochuťte solí, utřeným česnekem a pár kapkami vinného octa.
  • Na talíři ozdobte lžičkou zakysané smetany a čerstvými bylinkami (na fotce jsem použila bazalku), ale jinak se výborně hodí pažitka, petrželka i tymián.
  • Dobrou chuť!
Vyživující a posilňující ovesná polévka

Tato polévka se sice déle vaří, zato je vhodná především v zimním období, kdy nás příjemně prohřeje, dodá vitaminy skupiny B, vitamin E, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, zdravé tuky, které pomáhají snižovat špatný cholesterol a posilovat srdce. Ideální je také pro děti, sportovce, rekonvalescenty nebo osoby s cukrovkou, kde oves pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

INGREDIENCE:

  • 100g ovsa
  • 2,5l vody
  • Mořská sůl dle chuti (cca 3 lžičky)
  • Koření: 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 5 kuliček celého pepře
  • Zázvor o velikosti 2 palců
  • Balíček uzeného tofu nebo uzeného tempehu
  • Ghí (přepuštěné máslo), případně máslo
  • Zelenina:  2 mrkve, 1 petržel, 1/3 menšího celeru, 1 cibule, 10-15 listů kadeřávku nebo 15 – 20ks růžičkové kapustičky

POSTUP:

  • Oves pořádně propláchněte a namočte do vody (na 2-5 hodin nebo ideálně přes noc).
  • Ve stejné vodě dejte oves vařit. Přiveďte k varu, přidejte sůl, koření, řasu, jednu velkou nerozkrájenou mrkev a poloviční množství zázvoru – okrájejte slupku a dejte ho do polévky v celku.
  • Pod pokličkou vařte asi 1 hodinu, do změknutí ovsa.
  • Mezitím si nakrájejte zeleninu na kostičky nebo proužky a pomalu ji opékejte na přepuštěném másle. Kadeřávek omyjte a dejte ho vařit do jiného hrnce s vroucí osolenou vodou.
  • Když máte vývar uvařený, vyndejte z něj koření a zbytek rozmixujte do hladkého krému nebo jakou konzistenci máte rádi.
  • Do krémového základu přidejte orestovanou zeleninu, na kostičky nakrájené uzené tofu nebo tempeh a společně pár minut povařte.
  • Kadeřávek vyndejte včas, měl by být měkký a krásně zelený – ne hnědý. Nechte ho okapat a mírně zchladnout. Pak ho nakrájejte na malé kousky bez středového žebra, které je tvrdé a není dobré.
  • Do talířů dejte nakrájený kadeřávek, zalijte horkou polévkou a dle chuti můžete ještě přidat šťávu z čerstvého zázvoru. Pokud to se zázvorem přeženete, zjemněte polévku kouskem másla a dochuťte solí dle potřeby.
  • Dobrou chuť!

 

Celozrnný kuskus se sezónní zeleninou a opraženými piniovými oříšky

Rychlý a chutný pokrm, který zvládnete vykouzlit do 20 minut. Piniové oříšky obsahují velké množství bílkovin, zinku, hořčíku a železa. Prospívají kůži, nehtům a vlasům. Pomáhají odstraňovat zácpu a zprůchodňovat střevo. Při pražení na ně dávejte pozor, mají tendenci se rychle spálit.

INGREDIENCE (4 porce):

  • Ghí nebo sezamový případně olivový olej
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 chilli paprička
  • Lžička mletého kmínu
  • 1 cibule
  • 2 druhy sezónní zeleniny (mrkev, pórek, celer, petržel), dohromady cca 200g - 300g
  • Mořská sůl
  • 250g kuskusu
  • Piniové oříšky

POSTUP:

  • Nakrájejte sezónní zeleninu (mrkev, celer, petržel, pórek..) na malá kolečka nebo ji nastrouhejte.
  • V hrnci se silným dnem osmahněte na dostatečném množství přepuštěné máslo Ghí, utřený česnek, chilli a kmín. Přidejte najemno pokrájenou cibuli a zeleninu, lehce osolte a společně opékejte téměř až do změknutí zeleniny.
  • Nakonec do hrnce nasypte propláchnutý kuskus a zalijte vývarem nebo vroucí vodou, ve které rozmícháte lžičku sušeného bio bujónu.
  • Nechte 1 min. převařit a odstát.
  • Piniové oříšky opláchněte a následně opražte na suché pánvi.
  • Dobrou chuť!
Lahodná pomazánka z červené čočky

Červená čočka je ideální luštěnina pro rychlé vaření. Snadno a rychle se uvaří, nemusíte ji namáčet a obsahuje spoustu živin. Bohatá je zejména na vitaminy skupiny B a kyselinu listovou. Obsahuje hodně železa, čímž podporuje krvetvorbu a pomáhá lidem trpící chudokrevností. Hodí se při odtučňovacích kúrách a při zvýšeném cholesterolu. Červená čočka je také velmi prospěšná pro lidi trpící revmatismem, dnou a s citlivým zažíváním.

INGREDIENCE:

  • Přepuštěné máslo Ghí nebo 3 lžíce olivového oleje
  • 100g červené čočky
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 menší cibule (může být i červená) nadrobno nakrájená
  • 2 mrkve nastrouhané na hrubém struhadle
  • Na dochucení: šťáva z půlky citronu, čerstvá bazalka, sůl případně gomasio (sezamová sůl), cherry rajčátka, opražená semínka

POSTUP:

  • V pánvičce orestujte cibulku, utřený česnek a po chvíli přidejte i nastrouhanou mrkev.
  • Červenou čočku propláchněte, nechte ji okapat a přidejte ji k ostatním surovinám. Společně restujte.
  • Směs zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte na mírném ohni vařit cca 20 min. do změknutí červené čočky.
  • Mezitím propláchněte semínka (já jsem použila slunečnicová, ale vhodná jsou i dýňová nebo vlašské ořechy) a opražte je na sucho.
  • Jakmile bude červená čočka měkká, přidejte špetku soli a směs nechte vychladnout.
  • Do vychladlé směsi přidejte pár kapek citronové šťávy na zvýraznění chuti a rozmixujte.
  • Pomazánku dochuťte nakrájenými cherry rajčátky, čerstvou bazalkou a opraženými semínky dle chuti. Místo čerstvé bazalky jsem jako alternativu použila sušenou od Sonnentoru.
  • Dobrou chuť!
Falešný gulášek z hlívy ústřičné

Hlíva je ceněná především pro svoji schopnost posilovat odolnost organismu. Zároveň je vhodná při vysokém krevním tlaku, cholesterolu, zlepšuje trávení a pozitivní účinky má i při infekcích a zánětech.Tento recept je vhodný pro vegetariány, ale i pro masožrouty, kteří chtějí ochutnat zajímavou alternativu klasického guláše. Konec konců, příprava je téměř stejná.

INGREDIENCE:

  • 1 vanička hlívy ústřičné
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Rajčatový protlak
  • Koření: kmín, červená paprika, sůl, pepř, čerstvé bylinky
  • Olivový nebo sezamový olej
  • Na zahuštění: kuzu nebo pohanková mouka

POSTUP:

  • Na oleji orestujeme dozlatova na půlměsíčky nakrájenou cibuli, přidáme lžičku červené papriky, omytou a na proužky nakrájenou hlívu, kmín a restujeme.
  • Přidáme menší rajčatový protlak, sůl, pepř, podlijeme vodou a dusíme do změknutí hlívy cca 45 min.
  • Zahustíme dle potřeby jíškou z pohankové mouky nebo kuzu.
  • Pokrm dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a ozdobíme nasekanými bylinkami ze zahrádky.
  • Podáváme s rýží basmati.
Domácí kvašená zelenina tzv. pickles

Co více si přát na podzim a v zimě, nežli domácí pickles. Posiluje trávení a obsahuje bohatý zdroj vitamínu C, je tedy vhodné na posílení imunity. Pickles pomáhá trávit těžké a tučné jídlo. Můžete ho zařadit ke knedlu - zelu - vepřu, ale i k bezmasému pokrmu.

Ingredience:

1 kg biozeleniny (zelí, mrkev, cibule – poměry můžete jakkoli měnit, stejně tak i použitou zeleninu např. ředkev, tuřín, kedlubny, petržel, červenou řepu), 15-20g mořské soli, koření není nutné, ale je to zajímavá obměna (čerstvý nastrouhaný křen nebo kmín, kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list, nové koření)

Příprava:

Zelí nakrájejte najemno, cibuli na tenké půlměsíce, mrkev nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte ve velké míse se solí, kořením a pořádně rukama mačkejte, až zelenina začne pouštět šťávu. Potom ji silou napěchujte do čisté nádoby, natlačte ji ke dnu tak, aby se pokryla šťávou a nakonec ji zatižte.

Pokud máte „minikvašák“ je to v pořádku – mají keramickou pokličku i tyčku s gumičkou na zatížení. Jinak použijte velkou čtyřlitrovou sklenici a zeleninu jednoduše zatižte vyvařeným velkým oblázkem či dobře umytou skleněnou lahví od minerálky naplněnou vodou, pískem nebo kamínky.

Nádobu s kvasící zeleninou postavte do hlubší misky, protože během kvašení z ní může vytékat šťáva. Takto upravenou zeleninu nechte stát cca 3-5 dní, ideálně při teplotě kolem 20 stupňů.

Nakvašenou zeleninu přendejte do menších zavařovacích skleniček, vložte do ledničky a tím zastavíte kvašení. Takhle vydrží i několik měsíců.

Dobrou chuť!

Květákový krém s falešným špekem

Není špek jako špek. Ten falešný je z bulvy celeru, která dle čínské dietetiky prospívá plicím, ledvinám a posiluje žaludek.Celer pozitivně působí při hypertenzi, cukrovce nebo bolestech hlavy zejména při ofouknutí.

 

INGREDIENCE: celý květák, 1 menší celer, 1 cibule, 1 mrkev, ghí, sůl, muškátový oříšek, nať jarní cibulky na ozdobení

 

POSTUP:

Na ghí restujte cibulku, přidejte na kostičky nakrájený celer, mrkev, poté na růžičky rozdělený květák a muškátový oříšek.

Zalijte zeleninovým vývarem nebo z kostky (např. bio wurzl) a vařte do změknutí cca 20 min.

Na pánvičce si rozpusťte ghí nebo kvalitní olej na smažení a přidejte na malé kostičky nakrájenou celou bulvu celeru.

Na mírném ohni restujte, dokud nebude celer lehce hnědý, případně dle chuti cca 30 min.

Jakmile bude zelenina v polévce změklá, vše rozmixujte, dochuťte solí a nakonec přidejte orestovaný celer a ozdobte zelenou částí jarní cibulky.

Dobrou chuť!

Jemná batátová polévka na posílení zažívání

Sladké brambory neboli batáty jsou výživnější a obsahují více vitamínů než klasické brambory. Dle čínské dietetiky posilují žaludeční slabost a tonizují slezinu (trávení), prospívají ledvinám a dodávají energii a vitalitu.

INGREDIENCE:

  • 2 batáty
  • 1 cibule
  • Svazeček jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • Ředkvičky
  • Naklíčené fazolky mungo
  • Přepuštěné máslo, himalájská sůl, sójová omáčka Shoyu, bio bujón (bez GMO

 

POSTUP:

  • V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo, vložíme na půlměsíčky nakrájenou cibuli a restujeme do zlatova.
  • Mezi tím si oloupeme batáty, mrkev, očistíme ředkvičky a jarní cibulky. Batáty a mrkev nakrájíme na menší kousky a přidáme k cibulce. Chvíli společně restujeme a zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a přidáme bio bujón. Přivedeme k varu.
  • Jakmile je zelenina měkká, dochutíme sójovou omáčkou, solí, případně dalším kořením dle chuti a rozmixujeme na hladký krém.
  • Polévku podáváme s nasekanou jarní cibulkou, ředkvičkami, případně můžete přidat uvařenou Slzovku a podpořit ještě více trávení.

Dobrou chuť!

Luxusní dezert pro nečekanou návštěvu

Přijde Vám nečekaná návštěva a nevíte rychle, co nabídnout ke kávě? Tady je super tip :)

INGREDIENCE:

  • 50g jáhel
  • jablko
  • sušené švestky
  • rozinky
  • skořice
  • ghí (přepuštěné máslo)
  • med
  • máta

POSTUP:

  • Vložte propláchnuté jáhly do vroucí vody, přidejte skořici a přepuštěné máslo. Vařte do změknutí jáhel cca 15 min.
  • Do uvařených jáhel přidejte nastrouhané jablko, nakrájené švestky, rozinky a med nebo domácí marmeládu dle chuti.
  • Slunečnicová semínka můžete opražit a kaši jimi ozdobit. Vhodné jsou také vlašské ořechy, konopné semínko nebo mandle.
  • Ozdobte čerstvou mátou nebo meduňkou a nastrouhejte hořkou čokoládou.

Dobrou chuť!

Drožďová polévka zklidní horkou mysl

Pevně věřím a doufám, že patříte k těm, kteří droždí milují stejně tak, jako já. A pokud ne, tak Vás ráda inspiruji k zajímavému a rychlému receptu plného důležtých vitamínů. Droždí je obrovskou zásobárnou vitaminu B1, B2 a B3, které plní důležitou roli pro správnou činnost kardiovaskulárního systému, prospívají naší pokožce, podporují správné trávení a zklidňují mysl.

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce olivového / sezamového oleje
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 1 malá mrkev
  • 1 kostka droží
  • 100g ovesných vloček
  • Na dochucení: sůl, kmín, sójová omáčka Tamari

 

POSTUP:

  • Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev a rozdrobíme droždí.
  • Počkáme, až zavoní, přilijeme 1,5l vody, osolíme, přidáme kmín a na kolečka nakrájený pórek (necháme si kousek zelené části na dozdobení) a vločky.
  • Vše povaříme 10 min. Servírujeme.

Dobrou chuť!