Tato polévka je velmi rychlá a jednoduchá co se surovin i přípravy týká. Výborně se hodí pro jarní i podzimní detoxikaci, kdy pomůže odstranit z těla jedovaté látky, pročistit játra a pomůže při zácpě. Mimo jiné zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Podle čínské dietetiky je červená řepa vhodná pro lidi velmi vyčerpané, unavené, kteří mají tzv. "nedostatek krve", což může být způsobeno např. nadměrným "koukáním" do monitoru počítače, přílišném studiu nebo u vrcholových sportovkyň. Obecně nedostatkem krve trpí více ženy než muži.
INGREDIECE:
- 2 lžíce sezamového oleje nebo přepuštěné máslo Ghí
- 1 cibule
- 3 menší červené řepy
- ¼ bulvy fenyklu (můžete použít i semínka fenyklu např. od Sonnentoru)
- 1l zeleninového bujonu
- Na dochucení: sůl, 2 stroužky česneku, tymián, pár kapek vinného octa
POSTUP:
- V hrnci orestujte dozlatova pokrájenou cibuli, poté přidejte najemno pokrájený fenykl a syrovou červenou řepu na kostičky.
- Promíchejte, chvíli restujte a přidejte zeleninový vývar – buď klasický, uvařený vývar ze zeleniny
- Vařte cca 30 min. do změknutí červené řepy a rozmixujte tyčovým mixerem do vámi oblíbené konzistence.
- Jakmile je vše uvařeno a rozmixováno, dochuťte solí, utřeným česnekem a pár kapkami vinného octa.
- Na talíři ozdobte lžičkou zakysané smetany a čerstvými bylinkami (na fotce jsem použila bazalku), ale jinak se výborně hodí pažitka, petrželka i tymián.
- Dobrou chuť!